Vitamine E ter voorkoming van aandoeningen
Vitamine E en mineralen: Oogvoeding met noten
Noten en zaden zijn lekkere hapjes voor tussendoor. Het zijn ook uitstekende bronnen van vitamine E en mineralen, zoals zink die uw ogen gezond houden en kunnen uw risico op Cataract (staar) en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) verminderen.
Wat is vitamine E
![]() |
Hazelnoten zijn rijk aan vitamine E. |
Vitamine E is een krachtige antioxidant die helpt om celmembranen door het hele lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door metabole bijproducten, genaamd vrije radicalen. Schadelijke vrije radicalen in het lichaam kunnen ook het gevolg zijn van blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen, waaronder sigarettenrook.
De term 'vitamine E' beschrijft niet alleen een stof, maar een groep van acht verbindingen genaamd tocoferolen en tocotriënolen. En waarvan alfa-tocoferol de meest actieve vorm is van vitamine E.
Natuurlijke vormen van vitamine E worden aangeduid met een 'd-' voorvoegsel (bijvoorbeeld, d-alfa-tocoferol); synthetische vitaminen E hebben een 'dl-' voorvoegsel (dl-alfa-tocoferol). Natuurlijke vitaminen E (de 'd' vormen) zijn gunstiger voor uw ogen en lichaam dan synthetische ('dl') vitamine E.
Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E
Zonnebloempitten en noten behoren tot uw beste bronnen van vitamine E. Hier volgt een steekproef van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E:
Vitamine E voedingsmiddelen | ||
Voeding |
Portie |
d-alfa-tocoferol (IU) |
Granen, volkoren Totaal | 3/4 kopje | 20.2 |
Zonnebloempitten | 1/4 kopje |
12.5 |
Amandelen | 28,4 g (24 noten) |
11.1 |
Spinazie, diepvries (gekookt; uitgelekt) | 1 kopje |
10.1 |
Hazelnoten | 28,4 g | 6.4 |
Gemengde noten (met pinda's) | 28,4 g | 4.6 |
Avocado (California) | 1 middelgrote |
4.0 |
Pinda's (droog geroosterd) | 28,4 g (28 noten) |
3.3 |
Bron: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 22 |
|
Avocado's bieden bijna 20 essentiële voedinsstoffen, waaronder vitamin E, vezels, kalium, B-vitamines, foliumzuur, en enkelvoudig onverzadigbare vetten (de goede soort dat cholesterol levels verlaagd). |
Voordelen voor de gezondheid van het oog met vitamine E
Sommige studies verkondigen dat vitamine E mogelijk helpt om cataract te voorkomen en zou het nog een andere factor zijn in de preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).
In de Age-related Eye Disease Study (AREDS), de studie naar leeftijd gerelateerde oogziekte, waar ongeveer 5.000 mensen bij betrokken waren, ontdekten onderzoekers 25 procent minder risico in de ontwikkeling van gevorderde fases van LMD wanneer een voedingsformule werd ingenomen die vitamine E bevatte. De AREDS supplement bevatte 400 International Units (IU) van vitamine E, evenals hoge niveaus van vitamine A (als bètacaroteen), vitamine C en zink.
Gebaseerd op AREDS en andere studies over voeding worden patiënten vaak door hun hun oogartsen aanbevolen om hun voeding aan te vullen met een dagelijkse multivitamine, die tot 400 IU van vitamine E bevat in combinatie met andere antioxidanten, als onderdeel van hun preventieve oogzorg.
Sommige studies geven aan dat vitamine E ook een rol kan spelen in het voorkomen van cataract:
- Uit een lange termijn studie onder meer dan 3.000 volwassenen in de leeftijdscategorie van 43 tot 86 jaar in Wisconsin, is gebleken dat het risico op cataract 60 procent lager lag onder mensen die aangaven dat ze over een periode langer dan 10 jaar multivitaminen of een ander supplement innamen die vitamine E of vitamine C bevatte, in vergelijking bij mensen die dit niet deden.
- Een studie uit 2008 evalueerde de voedingsinname van meer dan 35.000 vrouwelijke gezondheidsmedewerkers, vrouwen wiens voeding (met inbegrip van supplementen) de grootste hoeveelheden van luteïne en vitamine E bevatten, hadden een relatief lager risico op cataract dan vrouwen waarvan de voeding tot de laagste 20 procent behoorde qua hoeveelheden van deze voedingsstoffen.
Andere sttudies geven echter tegenstrijdige bevindingen aan en sommige artsen zijn van mening dat meer onderzoek noodzakelijk is voordat een duidelijke conclusie getrokken kan worden.
Hoeveel vitamine E heeft u nodig? De Amerikaanse Recommended Daily Allowance (RDA) en de Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) bevelen 15 mg per dag aan voor volwassenen en kinderen van 14 jaar of ouder - het equivalent van 22.5 IU. Voor vrouwen die borstvoeding geven is de ADH 19 mg (28.5 IU). En als u rookt , is het verstandig om extra vitamine E te gebruiken, naast de vitamine A en C die u al inneemt.
Vitamine E bijwerkingen
![]() |
Oesters bevatten zink, dit helpt uw lichaam om vitamine E op te nemen. |
Omdat vitamine E een vetoplosbare vitamine is, kan het zich ophopen in het lichaam en mogelijk ongewenste bijwerkingen veroorzaken als het met hoge doseringen wordt ingenomen.
Voor de veiligheid is de toelaatbare bovenste niveau van vitamine E (d-alfa-tocoferol) voor volwassenen 1.500 IU (de toelaatbare hoogste innameniveau is vastgesteld door The Institute of Medicine van de Amerikaanse National Academy of Sciences).
Wanneer een te hoge dosering wordt ingenomen, kan vitamine E interfereren met het bloedstollingsvermogen van het lichaam en een risico met zich meebrengen voor personen die bloedverdunners innemen volgens bepaalde gezondheidsvoorschriften.
Mineralen die uw lichaam helpen om antioxidanten te absorberen
Mineralen zijn ook nodig voor de gezondheid van uw ogen. Belangrijke mineralen voor uw ogen zijn zink en selenium.
Zink helpt uw lichaam om vitamine A te absorberen en helpt ook vele antioxidant enzymen in uw lichaam om het aantal vrije radicalen te laten verminderen. Zink heeft aangetoond dat het beschermt tegen maculadegeneratie en nachtblindheid.
Goede voedselbronnen die zink bevatten zijn oesters en andere zeevruchten, rundvlees, eieren, zwarte bonen, tofu en tarwekiemen.
Maar neem geen te hoge doseringen van zink (dagelijks niet meer dan 100 mg) zonder eerst een arts te raadplegen. Anderzijds is zink, wanneer het met mate wordt ingenomen, van vitaal belang voor onze gezondheid. Hoge doseringen kunnen echter gepaard gaan met bijwerkingen zoals het verminderen van de immuunfunctie.
Selenium is een mineraal dat helpt om uw lichaam vitamine E te laten absorberen. Goede voedselbronnen met selenium zijn Braziliaanse noten, oesters en andere zeevruchten.
Aanbevolen voor u