Vitamine C: Veel Voordelen, ook voor de Ogen
Vitamine C en bioflavonoïden: krachtige antioxidanten voor de gezondheid van het oog
Vitamine C en bioflavonoïden zijn belangrijke antioxidanten die meehelpen om uw ogen en lichaam gezond te houden. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals citrusvruchten en veel groenten, zijn ook uitstekende bronnen van bioflavonoïden.
Onderzoek geeft aan dat vitamine C en bioflavonoïden een aanvullende werking hebben, waardoor ze beide meer effectief zijn wanneer het samen wordt geconsumeerd dan gescheiden.
Vitamine C en uw ogen
![]() |
Citrusvruchten en tropisch fruit zitten bomvol met vitamine C en bioflavonoïden. |
Vitamine C (ook bekend als ascorbinezuur) is een wateroplossend vitamine en een krachtige antioxidant. Overvloedig in fruit en groenten helpt vitamine C het lichaam om bindweefsel te maken en om het te onderhouden, inclusief collageen aanwezig in de cornea (hoornvlies) van het oog.
Vitamine C bevordert ook gezonde botten, huid en bloedvaten, inclusief de delicate haarvaten in de retina (netvlies). Studies stellen voor dat op langere termijn de consumptie van vitamine C het risico beperkt kan worden op het ontstaan van cataract en zichtverlies door maculadegeneratie.
In tegenstelling tot dieren is de mens niet in staat om vitamine C in het lichaam te produceren. Dus we moeten onze dagelijkse dosis van ascorbinezuur van onze voeding krijgen. Een tekort aan vitamine C in een voeding leidt tot scheurbuik - een ernstige ziekte gekenmerkt door spierzwakte, gezwollen en bloedend tandvlees, tandverlies, onderhuidse bloedingen, pijn en stijfheid van gewrichten, bloedarmoede, vermoeidheid en depressie.
Dus hoeveel vitamine C heeft u nodig? Volgens de National Institutes of Health is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine C bij mannen 90 milligram (mg) per dag en 75 mg bij vrouwen (vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zouden tot 120 mg per dag moeten nemen). Onderzoek geeft aan dat rokers meer vitamine C nodig hebben dan niet-rokers.
Maar veel onderzoekers vinden dat u behoorlijk meer vitamine C zou moeten eten dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Bijvoorbeeld, 500 mg was de dagelijkse dosis van vitamine C gebruikt in studies die een verminderde risico op cataract toonden. En lange termijn studies hebben aangetoond dat mensen die meer dan 700 mg van een vitamine C supplement innamen per dag, 25 procent minder kans op hartziekten hebben dan degenen die geen vitamine C supplementen innamen.
Omdat het wateroplosbaar is, wordt in het algemeen vitamine C bij hogere doseringen als veilg beschouwd. Overtollige vitamine C wordt uitgescheiden in de urine. Alhoewel doseringen hoger dan 2.000mg per dag tot misselijkheid en diarree kan leiden, alsmede risicoverhoging op nierstenen.
![]() |
Rode wijn bevat de bioflavonoïde rutine. |
Uitstekende natuurlijke vitamine C bronnen zijn pepers, citrusvruchten, bessen, tropisch fruit, aardappelen, tomaten en groene bladgroenten. Voedingsmiddelen met de hoogste gehalte aan vitamine C zijn:
- Zoete rode paprika (283 mg een portie van 1 kopje)
- Zoete groene paprika (133 mg een portie van 1 kopje)
- Aardbeien (86 mg een portie van 1 kopje)
- Sinaasappelsap (75 mg en portie van 1 kopje)
De bovenstaande waarden zijn voor verse, rauwe voedingsmiddelen. Gekookte en ingeblikte voedingsmiddelen kunnen een verminderd gehalte vitamine C bevatten. Licht vernietigt ook vitamine C. Dus als u sinaasappelsap wilt, is het het beste om het niet in een doorzichtige verpakking te kopen.
Roken, orale anticonceptiva, oestrogeen, het antibioticum tetracycline en barbituraten kunnen de effectiviteit van vitamine C doen verminderen.
Bioflavonoïden: vitamine C, de gezondheidspartner voor het oog
Bioflavonoïden is een grote familie van stoffen die aanwezig zijn in dezelfde voedingsmiddelen die goede bronnen zijn van vitamine C.
In feite hebben onderzoekers meer dan 8.000 natuurlijk voorkomende bioflavonoïde samenstellingen geïdentificeerd. Bioflavonoïden (ook flavonoïden genoemd) zijn de natuurlijke pigmenten die fruit en groenten hun kleur geven.
Soms worden bioflavonoïden aangeduid als ' vitamine P', maar het is niet bewezen dat deze stof aan de eisen voldoet om als vitamine te worden gekenmerkt. Vitaminen zijn organische samenstellingen die essentieel zijn voor een normale groei en voeding, omdat zij niet gesynthetiseerd worden door het lichaam. Het is niet bewezen dat alle bioflavonoïden essentieel zijn voor de menselijke gezondheid.
Echter hebben studies van specifieke bioflavonoïden voordelen voor de gezondheid uiteengezet. Quercetine, bijvoorbeeld, schijnt de celmembranen die de histamine vrijgeeft te stabiliseren, een verbinding die betrokken is in allergische en inflammatoire reacties. Gevonden in boekweit en citrusvruchten kan quercetine seizoensgebonden allergieën helpen voorkomen.
Rutine, een andere bioflavonoïde, kan nuttig zijn voor de preventie van gemakkelijke kneuzingen en andere bloedingsafwijkingen. Rutine wordt aangetroffen in boekweit, kappertjes en andere planten.
Een recent onderzoek suggereert dat apigenin (een bioflavonoïde aangetroffen in selderij, peterselie, rode wijn, tomatensaus en andere plantaardige voedingsmiddelen) het risico op eierstokkanker kan doen verminderen.
![]() |
Tomaten, citroenen en selderij bevatten belangrijke vitaminen en bioflavonoïden. |
Bioflavonoïden en vitamine C lijken samen te werken in het lichaam. Onderzoekers geloven dat de voordelen uitsluitend toegeschreven aan vitamine C in het verleden, momenteel het gevolg is van de gecombineerde werking van vitamine C en specifieke bioflavonoïden. Sommige van deze gecombineerde effecten zijn:
- Verminderd risico op hart- en vaatziekten
- Verminderd risico van bepaalde vormen van kanker
- Bepaalde anti-aging effecten
- Bescherming tegen infecties
- Sterkere bloedvatwanden
- Verbeterde bloedsomloop
- Verminderde cholesterolgehalte in het bloed
- Verbeterde leverfunctie
Bijna alle voedingsmiddelen die vitamine C hebben, bevatten ook bioflavonoïden
De bramen en blauwe bessen zijn de bron van bioflavonoïden en wordt vaak aangeprezen als zijnde goed voor uw ogen. Bramen worden ook in sommige streken braambessen genoemd.
Braambessen en blauwe bessen bevatten beide grote hoeveelheden aan anthocyanen-flavonoïde pigmenten die krachtige antioxidanten zijn.
Anthocyanen kunnen meehelpen om het risico van cataract en maculadegeneratie te laten verminderen en helpen de gezondheid van de cornea en de bloedvaten in verschillende delen van het oog te handhaven.
Onderzoekers zijn ook andere potentiële voordelen voor het oog van anthocyanen aan het onderzoeken, inclusief de mogelijkheid of deze of andere bioflavonoïden inflammatoire oogziekte en diabetische retinopathie kunnen helpen verminderen.
Naast de braambessen en blauwe bessen zijn andere goede bronnen van anthocyanen de vruchten van de acai, pruimen, veenbessen, frambozen, aubergine, rode en paarse druiven en rode wijn.
Net als vitamine C, zijn bioflavonoïden wateroplosbaar en zijn niet-giftig, zelfs niet bij hoge doseringen. Op dit moment is er geen ADH vastgesteld voor bioflavonoïden.
.
Aanbevolen voor u