Amblyopie (lui oog)
Amblyopie is een veel voorkomende oogaandoening en het probleem is dat het ene oog sterker is dan het andere oog. Als het niet bijtijds wordt opgemerkt, kan iemand permanent zichtsverlies bemerken in zijn zwakkere oog omdat de hersenen het onderontwikkelde oog als het ware uitschakelt.
![]() |
Door het afplakken van het goede oog worden de hersenen gedwongen om het zwakkere oog te herkennen. |
Amblyopie, ook bekend als 'lui oog', is vaak gemakkelijk te corrigeren bij kinderen, omdat hun ogen en hersenen nog steeds verbindingen ontwikkelen.
Amblyopie kan als oorzaak hebben dat één oog meer bijziend of verziend is dan het andere oog of omdat het oog naar binnen is gekeerd. Om dubbel of wazig zicht te voorkomen, kunnen de hersenen eenvoudigweg het zwakkere oog negeren en het kan gebeuren dat op den duur de hersenen het zwakke oog permanent uitschakelen.
De aandoening wordt eenvoudig behandeld: door het goede oog af te plakken, worden de hersenen genoodzaakt om het zwakke oog te herkennen en om sterkere verbindingen te ontwikkelen. Dit is een succesvolle manier om zichtsverlies in het zwakke oog te voorkomen. Als amblyopie niet op jonge leeftijd wordt behandeld is de kans groot dat het zwakke oog nooit zo goed kan zien als het sterke oog. Daarom wordt ten zeerste aanbevolen om de behandeling zo vroeg mogelijk te beginnen.
Aanbevolen voor u