Slecht Afgepaste Brillen
![]() |
Slecht afgestelde brillen kunnen een echte hoofdpijn worden. |
Meer dan de helft van de 30 geteste opticiens deden iets verkeerd. Sommige brillen hadden niet eens de winkel uitgemogen, zeggen de deskundigen van de Nederlandse Consumentenbond. Enkel een mooi montuur met goede glazen maakt nog geen passend eindproduct.
Een opticien die zorgvuldig de glazen heeft ge-edged en deze accuraat in het montuur monteert, zal dit alles teniet doen wanneer hij/zij geen correcte aanpassing doet van de bril aan het hoofd van de klant. Teveel optiekwinkels haasten zich door dit belangrijke gedeelte heen, bleek uit het onderzoek die gedaan werd door de Nederlandse Consumentenbond. Van de 30 brillen waren 12 slecht passend en hadden om te beginnen nooit de winkel mogen verlaten, concludeerden de experts. Van de overige 18 konden 14 brillen wat verbeteringen gebruiken met betrekking tot het draagcomfort, maar waren acceptabel. Slechts 4 brillen kwamen door de test heen als naar behoren aangepast.
Opticien zijn Werk |
De opticien (of optometrist of ophthalmologist) stelt vast welke glazen zijn klant nodig heeft, raadt de klant een geschikt montuur aan, meet de afstand tussen de pupillen op en stuurt het brilvoorschrift op naar de glasvervaardiger. De vervaardiger is verantwoordelijk voor het leveren van de glazen met de juiste sterkte en andere vereisten aan de opticien, die controleert dan de glazen. Dan edged de opticien de glazen op zo'n manier dat de cilinder zijn as de correcte positie krijgt en de optische middelpunten de juiste plaatsingshoogte en pupil distantie hebben. Dan monteert hij/zij de glazen in het montuur en past de bril geheel af op de klant zijn hoofd. De Consumentenbond stuurde een mystery shopper langs 30 optiekwinkels met hezelfde voorschrift van een optometrist. De resulterende ontvangen 30 brillen werden evaluateerd door 2 experts: hoe is de afpassing en eindresultaat, en zijn ze naar behoren voor de klant? De experts, beide optometristen met veel ervaringen in en met optiekwinkels, pasten de kwaliteitsstandaarden toe, gebruikt in de optische industrie en opleidingsprogramma's. Tijdens het bezoek aan elke winkel, legde de mystery shopper het gegeven advies vast en informeerde terloops naar de opleiding van de medewerker die assisteerde. |
De deskundigen waren vooral ontevreden over de afstand tussen de ogen en de glazen. Te vaak was deze afstand veel te groot, waardoor de drager niet goed genoeg door de bril heenkijkt. De opticien had dit probleem kunnen en moeten oplossen door simpelweg de neuspads aan te passen. Nog een tegenvaller was de lengte van de brillenpoten. De brillenpoten waren over het algemeen te kort om de bril goed op het hoofd te laten passen. En als laatste, te vaak verlieten klanten de winkel terwijl zij de neusbrug van de bril op hun neus konden voelen, dit kan allergische reacties veroorzaken.
Op andere onderdelen deden de opticiens het beter, maar ook daar bracht dit onderzoek onvolkomenheden aan het licht. Meer dan de helft van de bezochte opticiens bleken niet voldoende nauwkeurig te werken op deze onderdelen.
In 12 van de brillen kwam de sterkte van de glazen precies overeen met het voorschrift . De overige glazen lagen binnen de acceptable grenzen die gehanteerd worden door opticiens en de optiekonderwijs programma's: 0.12 dioptrieën strerker of zwakker dan het voorschrift.
De opticien hoort de glazen zo te edgen dat de as van de cilinder op de juiste positie zit, om zo naar behoren astigmatisme te corrigeren . Een bekwame en zorgvuldige opticien kan de cilinder binnen 1 graad van de voorgeschreven as plaatsen. De assen van alle 30 brillen die gebruikt werden tijdens dit onderzoek weken meer dan 1 graad af van het voorschrift, maar was lager dan de geaccepteerde afwijking die gebruikt wordt in de onderwijsprogramma's. De toegestane afwijking varieert per voorschrift en wordt berekend door middel van een specifieke formule.
![]() |
Een incorrecte plaatsingshoogte kan leiden tot een aantal klachten. |
Bovendien hoort een opticien de glazen zo te edgen en in het montuur te plaatsen als zodanig dat het optische middelpunt van het glas direct voor de pupillen ligt, zowel plaatsingshoogte en pupil distantie. Eén van de brillen voldeed niet aan de vereiste plaatsingshoogte: de optische middelpunten van de glazen waren een volle 5 mm te hoog geplaatst. Volgens de richtlijnen van het onderwijs mag deze afwijking niet meer zijn dan 2 mm. Dit gebeurde ook al was de winkelassistent zich extreem bewust van het belang van een goede plaatsingshoogte en nam dan ook de meting heel nauwkeurig op. De mystery shopper vermelde: “De assistent erkende dat het van belang is om met deze meting heel precies te zijn, omdat ik anders niet tevreden zou zijn met deze bril.” Dit is correct, als de optische middelpunten te hoog geplaatst worden, forceren ze de drager constant het hoofd te buigen om door de bril goed te kunnen zien, terwijl als optische middelpunten te laag worden geplaatst moet de drager contstant de nek buigen. Dit kan nekklachten veroorzaken en niet te vergeten, het slechte humeur.
![]() |
Het is zeer belangrijk dat uw bril aangpast is volgens uw juiste PD. |
Helaas is er nog meer slecht nieuws. De pupil distantie in 8 van de brilen waren niet correct, dit houdt in dat de optische middelpunten ofwel te dichtbij of te ver uit elkaar geplaatst waren. Eén van de brillen waar deze fout in werd gedetecteerd, was een bril die binnen een uur gereed en op te halen was. Deze fout verstoort het vermogen van beide ogen om samen te kunnen werken en kan leiden tot dubbel zien en hoofdpijnen.
Hoe staat het ervoor met de plaatsing van de glazen in het montuur? De deskundigen kwamen unaniem overeen dat 3 brillen “onleverbaar” waren omdat er ruites waren gedetecteerd tussen het glas en het montuur, 5 brillen konden enige verbeteringen gebruiken maar mochtende inspectie passeren, en de overige 22 kregen een goed cijfer.
Drie opticiens lieten ongecertificeerde assistenten de klanten hun pupil distantie meten, 4 lieten de aanpassingen van de brillen over aan ongecertificeerd personeel. De aanpassingen gemaakt door deze 4 waren zonder uitzondering onder de maat, maar zelfs gecertificeerd personeel maakten ook fouten tijdens dit proces.
Meeste optiekwinkels vereisten geen (gedeeltelijke) voorafbetaling bij het bestellen. Sommige winkels vroegen om een vast bedrag van €50,- en de rest vroeg om betaling van het volledige bedrag. Opticiens aangesloten zijn bij de branchevereniging van en voor optiekondernemers Nuvo mogen niet meer dan 25% van het totale bedrag als vooruitbetaling vragen. Eén van deze leden hield zih niet aan deze regel.
![]() |
23 van de 30 winkels leverden de brillen volgens afspraak. |
Sommige winkels overtreden de afgesproken levertijd. Alle 30 winkels beloofden de brillen te leveren binnen anderhalve week; 23 hielden zich aan deze belofte. Van de overige 7, waren 4 winkels in staat om de bril na 2 weken te leveren en 3 leverden na 2,5 week. Eén winkel had beloofd de bril binnen een week te leveren maar het eindigde in een levering van maar liefst 3 weken.
Twee weken aanpassingsperiode
Nieuwe brillen hebben soms 2 weken nodig om eraan gewend te raken. Wanneer er nadien nog steeds klachten zijn, is het absoluut aan te raden dat de klant terug gaat naar de opticien om na te gaan wat er mis is kan zijn en hoe dit probleem opgelost kan worden. Aanpassingen komen meestal met een 2 maanden garantie. Fabrieksgaranties blijven meestal één of twee jaar van kracht, afhankelijk van de winkel. De klant kan altijd om een second opinion vragen aan een andere opticien of optometrist. Als de klant dan nog geen passende oplossing kan vinden met de opticien, kan een verzoek tot arbitrage worden voorgelegd bij de opticien zijn branchevereniging.
Tips & Feiten
Bij aankoop:
|
Na aanpassingen:
|
Tijdens het schoonmaken
|
Originele artikel, “Beroerd afgestelde brillen”, verscheen in de July/August 2010 editie van de Consumentengids van de Nederlandse Consumentenbond op de pagina's 13-15.Klik hier voor het originele artikel (PDF).
Aanbevolen voor u