Voeding voor Kinderen
![]() |
Het eten van gezond voedsel is belangrijk voor het zicht. |
Tieners, goede voeding en zichtsvermogen
Het verzorgen van uw ogen is net zo eenvoudig als het verzorgen van elk deel van uw lichaam. Alles wat u als basis nodig heeft is: gezonde voeding, lichaamsbeweging, en gezonde leefgewoontes. Als u een bril of contactlenzen is voorgeschreven, draag ze dan ook wanneer u verondersteld wordt dit te moeten doen. Als u al dit allemaal handhaaft, dan heeft u zeker een gezond lichaam en een goed zichtsvermogen. Gezonde voeding is ook de sleutel tot een helder, duurzaam zichtsvermogen. Eten van de juiste voeding voorziet u van brandstof voor uw lichaam die kan bijdragen tot een gezond zichtsvermogen, en heeft invloed op de functie van uw geest.
Vitamine A
U kent misschien vitamine A als de eerste naam die op de flessen van multivitaminen verschijnt. Maar het is meer dan een etiket en een eenvoudige vitamine. Vitamine A is van cruciaal belang om uw ogen gezond te houden. Zonder vitamine A, kunt u een aantal tekortkomingen hebben, met inbegrip van degenen die schade toebrengen aan uw ogen zoals problemen met nachtzicht, ernstige droge ogen, ooginfecties, en zelfs verlies van het zichtsvermogen. Volgens onderzoek, kan vitamine A ook het risico op maculadegeneratie en staar verminderen en kan de progressie van het verlies van zichtsvermogen worden vertraagd bij personen met retinitis pigmentosa.
![]() |
Eieren zijn een goede bron van vitamine A. |
Bovendien, vitamine A speelt een belangrijke rol in uw botgroei en helpt de symptomen van roze oog en enkele andere infecties te voorkomen door het stimuleren van uw inmuunsysteem. Hoeveel vitamine A is dagelijks nodig? Zoals voorgesteld door de Amerikaanse Recommended Dietary Allowance (RDA), de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), moeten meisjes in de puberteit tenminste 700 microgram van vitamine A hebben, terwijl jongens in de pubertijd 900 microgram nodig hebben.
Goede bronnen voor vitamine A zijn lever, kip, eieren, melk, en rundvlees. Het kan ook indirect verkregen worden uit groenten en kleurrijk fruit met carotenoïden. Echter, teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor het lichaam en kan symptomen veroorzaken zoals verlies van eetlust, huidveranderingen, duizeligheid en gewrichtspijn. Zorg ervoor om niet meer dan 2800 microgram per dag in te nemen. Wat betreft het innemen van supplementen, moet u voorzichtig zijn. Sommigen kunnen hoge niveaus van vitamine A bevatten en kunnen het risico op giftige reacties doen toenemen.
Carotenoïden
Andere goede voedingsstoffen voor uw zichtsvermogen bevat fruit en groente met oranje, rode, en gele pigmenten. Deze worden carotenoïden genoemd, en zijn meestal te vinden in de vormen van alfa-caroteen en bèta-caroteen, luteïne, lycopeen, en cryptoxanthine. Carotenoïden zijn ook bekend als fytonutiënten die afgeleid zijn van planten.
![]() |
Wortelen zijn een goede bron van carotenen. |
Pro-vitamine A carotenoïden– Deze zijn samengesteld uit bèta-caroteen, alfa-caroteen, en beta-cryptoxanthine. Tijdens de spijsvertering worden deze carotenoïden door het lichaam omgezet in vitamine A. Twee wortels per dag voorziet u van voldoende dagelijkse carotenoïden.
Zeaxanthine en luteïne– Deze carotenoïden zijn ook belangrijk voor de ogen omdat zij kunnen meehelpen in de bescherming tegen schade in het netvlies als gevolg van schadelijke UV-stralen. Langdurige blootstelling van de ogen aan zonlicht resulteert in hogere risico's op maculadegeneratie. Onderzoekers suggereren dat beide voedingsstoffen ook kunnen meehelpen om het risico op maculadegeneratie te verminderen. Zeaxanthine en luteïne zijun plantaardige pigmenten die van nature voorkomen. Deze komen onder andere voor in donkergroene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, broccoli, sla, paprika, tomaten, pompoen. Eieren kunnen ook een goede bron zijn voor deze voedingsstoffen. Er is misschien geen ADH voor deze voedingsstoffen maar voedingsdeskundigen geven aan dat 6 tot 10 milligram voldoende is voor een goede gezondheid van de ogen.
Lycopeen– Dit is een ander belangrijke carotenoïde die nodig is voor een goed zichtsvermogen. Dit pigment maakt dat een tomaat rood is. Als er meer lycopeen aanwezig is, hoe roder de tomaat zal zijn. Behalve tomaten en tomatensap, is lycopeen te vinden in roze grapefruit, bloedsinaasappels, en abrikozen. Volgens onderzoek, kan lycopeen het risico op oogaandoeningen verminderen zoals staar en maculadegeneratie en kan het óók het risico op sommige kankersoorten verminderen zoals prostaatkanker, longkanker, en baarmoederhalskanker.
Vitamine C
![]() |
Sinaasappels zitten bomvol vitamine C. |
Ook bekend als ascorbinezuur, vitamine C is een wateroplossend vitamine en een krachtige antioxidant. Dit komt voor in veel groenten en fruit zoals grapefruit, broccoli, sinaasappels, appels, en bananen. Een glas met vers, geperste sinaasappelsap heeft al meer dan 100% van uw ADH van vitamine C. Bovendien, is vitamine C essentieel voor de ogen, omdat het risico op maculadegeneratie en staar kan verminderen. De ADH voor meisjes in de pubertijd is 65 mg en 75 mg voor jongens. Na de leeftijd van 18 jaar, neemt de ADH toe tot 90 mg voor mannen en 75 mg voor vrouwen.
Vitamine E
Deze vitamine helpt in de aanmaak van rode bloedcellen, en kan meehelpen om het risico op hart-en vaatziekten te verminderen. Amandelen, hazelnoten, avocado's en zonnebloempitten zijn goede bronnen van vitamine E. Studies vermelden ook een verminderde risico op staar en maculadegeneratie in verband met vitamine E. De ADH is 15 mg voor pubers alsook voor volwassenen.
Begin met goede gewoonten op jonge leeftijd
Tijdens de puberjaren, is een gezonde voeding erg belangrijk om de spieren en botten sterk te houden en om zich goed te voelen. Behalve dat men voorzien wordt van alle energie die nodig is voor school, werk, sport, en dagelijkse activiteiten, blijft een evenwichtige voeding een belangrijke rol spelen in het behoud van een gezond zichtsvermogen. Te beginnen met gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd die kunnen meehelpen om beter te zien, alsook om een gezond gewicht te hebben op weg naar volwassenheid en kunnen ook de risico's verminderen van bepaalde oogproblemen, zoals macula degeneratie, diabethische retinopathie en staar.
Aanbevolen voor u