Kleurenkaart voor het Oog
![]() |
Uw oogkleur wordt bepaald door de genetische informatie, doorgegeven via uw ouders. |
Menselijk oog kleurenkaart
De kleurenkaart werd ooit gebruikt om oogkleuren te 'voorspellen' bij kinderen.
In de meest vereenvoudigde versie van deze kaarten worden bruine ogen als dominant beschouwd ten aanzien van blauwe en groene ogen. En groene ogen worden als dominant verondersteld ten aanzien van blauwe ogen.
Terwijl dit in het algemeen waar is, blijkt dat de genetica van de geërfde oogkleur veel gecompliceerder te zijn dan men eens dacht.
U kunt niet gewoon de oogkleuren van grootouders en ouders vaststellen en dan de kans berekenen welke oogkleur een baby zal hebben. In feite, kunt u tot een familie behoren met veel generaties van bruinogige personen en uiteindelijk eindigen met groene of blauwe ogen.
In tegenstelling tot wat men gelooft is het ook mogelijk om van twee blauwogige ouders een bruinogig kind te hebben.
De oogkleur is afhankelijk van de hoeveelheid pigment (melanine) dat aanwezig is in de iris en hoe het wordt verspreid. Lichtgrijze-blauwe ogen bevatten veel minder pigment dan zeer donkere bruine ogen. En er zijn veel schakeringen in de oogkleuren.
Er zijn zelfs mensen die met twee verschillende kleuren zijn geboren, een aandoening die bekend staat als heterochromia.
Oogkleur percentages varieëren volgens welke bevolking wordt bestudeerd, het percentage van donkerbruine ogen bij de Aziatische en Afrikaanse bevolking zal hoger zijn dan bij de Europese bevolking.
En misschien kan op een dag, blauw een zeldzame oogkleur zijn. Dit is omdat men nu steeds meer personen buiten de gewone culturele en etnische groepen ontmoet. Dus wanneer een bruinogig persoon trouwt met een een blauwogig persoon, is het waarschijnlijk dat de nakomelingen de meer dominantebruine ogen zullen erven.
Aanbevolen voor u