UV-bescherming bij Brillen
In Amerika hebben de Environmental Protection Agency (EPA), de Amerikaanse Milieubescherming, en de National Weather Service (NWS), een UV-index ontwikkeld. Hierdoor is men zich meer bewust geworden van het risico van zonnebrand en huidkanker als gevolg van UV straling van de zon.
Maar wist u dat UV en andere zonnestraling ook uw ogen kunnen beschadigen?
![]() |
Zonlicht kan erg schadelijk zijn zonder de juiste bescherming. |
Oogschade, zoals cataract, maculardegeneratie, pinguecula en pterygium en photokeratitis, wordt gekoppeld aan langdurige blootstelling aan UV stralen van de zon en kan zelfs tot tijdelijk of permanent zichtsverlies lijden.
Een nieuw onderzoek veronderstelt dat de 'high-energy visible' (HEV) straling, (hoge energie zichtbare straling van de zon), ook wel 'blauw licht' genoemd, het risico op maculadegeneratie groter kan maken. Mensen met lage niveaus van vitamine C en andere antioxidanten hebben een ander speciaal risico voor het oplopen van netvliesschade door de HEV straling.
Gevaren van UV straling voor uw ogen
Zonnebrillen zouden 100 procent van de UV-golven moeten blokkeren, alsmede de meeste HEV stralen, om daarmee uw ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Monturen met een nauwsluitend model zorgen voor de beste bescherming, omdat deze de hoeveelheid zonlicht beperken die van boven en via de randen van uw zonnebril uw ogen bereiken.
Terwijl veel mensen verwijzen naar ultraviolette straling als UV-licht, is de term technisch gezien onjuist omdat de UV-stralen onzichtbaar zijn.
De drie categorieën van onzichtbare hoge-energie UV-golven zijn:
![]() |
Zonnebrillen, hoeden en kleding zijn effectieve middelen om u te helpen beschermen tegen schadelijke UV straling. |
- UVC-stralen - Dit zijn de hoogste energie UV stralen en kunnen het meest schadelijk zijn voor uw ogen huid. Gelukkig blokkeert de ozonlaag in de atmosfeer vrijwel alle UVC-stralen.
Maar de verarming van de ozonlaag kan toestaan dat potentieel hoge energie UVC-stralen de aarde bereiken en ernstige UV-gerelateerde gezondheidsproblemen gaan veroorzaken. UVC-stralen hebben golflengten van 100-280 nanometer (nm). - UVB-stralen – Deze hebben wat langere golflengten (280-315 nm) en lagere energie dan UVC stralen. Deze stralen zijn deels gefilterd door de ozonlaag, maar sommigen bereiken toch nog het aardoppervlak. In een lage dosis stimuleert UVB-straling de aanmaak van melanine (een huidpigment) en veroorzaakt het donker worden van de huid, het bruin worden. Maar in een hogere dosis veroorzaakt UVB-stralen zonnebrand, waarmee de kans op huidkanker toeneemt. UVB-stralen veroorzaken ook ontkleuring van de huid, rimpels en andere tekenen van het vroegtijdig ouder worden van de huid.
- UVA-stralen – Deze liggen dichterbij de zichtbare lichtgolven en hebben lagere energie dan UVB en UVC-stralen. Maar UVA-stralen gaan door het hoornvlies en bereiken de ooglens en het netvlies binnen het oog.
Teveel blootstelling aan UVA-straling is gekoppeld aan de ontwikikeling van bepaalde vormen van cataracts en onderzoek doet vermoeden dat UVA-stralen een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van maculadegeneratie.
Verschillende oogproblemen worden geassocieerd met overmatige blootstelling aan UV-straling. UVB-stralen kunnen bijvoorbeeld pinguecula en pterygium veroorzaken. Deze gezwellen op het oogoppervlak kunnen er zeer onaangenaam uit zien en veroorzaken hoornvliesproblemen evenals een vertekend zicht.
Bij een hoge dosis, kunnen UVB-stralen ook photokeratitis veroorzaken, een pijnlijke ontsteking van het hoornvlies. 'Sneeuwblindheid' is de algemene term voor eeen ernstige photokeratitis, welke tijdelijk zichtsverlies veroorzaakt dat 24 tot 48 uur kan duren.
Het grootste risico voor sneeuwblindheid is op grotere hoogtes, maar het kan overal plaatsvinden waar sneeuw ligt als u uw ogen niet beschermt met een goede zonnebril.
Omdat het hoornvlies 100 procent van UVB-stralen absorbeert, is het onwaarschijnlijk dat deze soort van UV-straling cataract en maculadegeneratie veroorzaakt. Vandaar dat deze aandoeningen gekoppeld zijn aan UVA-blootstelling.
HEV stralingsrisico`s
De naam suggereert het al, 'high-energy visible' (HEV) straling, (hoge energie zichtbare straling van de zon), of blauw licht, is zichtbaar. Alhoewel HEV stralen langere golflengten hebben (400-500 nm) en lagere energie dan UV-stralen, dringen zij dieper door in het oog en kunnen schade aan het netvlies veroorzaken.
Volgens een Europese studie, gepubliceerd in het octobernummer van 2008 van Archives of ophthalmology, wordt HEV straling - speciaal als het gecombineerd is met lage niveaus van vitamine C en andere antioxidanten - gekoppeld aan de ontwikkeling van maculadegeneratie.
Risicofactoren buitenshuis
Iedereen heeft het risico om oogproblemen te krijgen als gevolg van de UV-straling bij veelvuldig verblijf buiten. Risico's voor oogschade door blootstelling aan UV en HEV stralen verandert van dag tot dag en hangt af van een aantal factoren, waaronder:
- Hoogte – UV-niveaus zijn hoger op grotere hoogtes
- Geografische locatie – UV-niveaus zijn hoger in tropische gebieden rondom de evenaar. Hoe verder weg van de evenaar, hoe kleiner het risico.
- Setting –
Sneeuw zal UV straling reflecteren en intensiveren, ook al is het koud.
- Tijdstip van de dag – UV en HEV niveaus zijn hoger wanneer de zon hoog staat, doorgaans van 10:00 's morgens tot 14:00 's middags.
- Medicijnen - Bepaalde medicijnen, zoals tetracycline, sulfa drug, anticonceptiepillen, diuretisch en pijnstillers, kunnen uw lichaam gevoeliger maken voor UV en HEV straling.
Verrassend genoeg heeft bewolking geen hoge invloed op de UV-niveaus. Zelfs op mistige of bewolkte dagen kan uw risico op UV-straling vrij hoog zijn. De reden hiervan is dat UV-straling onzichtbaar licht is en door de wolken heen dringt.
Meten van UV straling
In de VS wordt het risico voor UV-belichting gemeten volgens de UV index.
De UV index is ontwikkeld door de NWS en EPA en voorspelt dagelijkse ultraviolette stralingsniveaus op een eenvoudig schaal van 1 tot 11+. Naast het dagelijks publiceren van de UV index, publiceert de EPA ook een noodsignaal als het verwachte niveau van UV-straling op die dag buitengewoon hoog is.
UV index | Risiconiveau | Aanbevelingen |
2 of meer | Laag | Draag een zonnebril. Gebruik zonnecrème. Als u snel verbrand, gebruik zonnecrème met SPF* 15 |
3 - 5 | Matig | Draag een zonnebril Gebruik zonnecrème en bedek u.. Blijf midden op de dag in de schaduw, als de zon op zijn sterkst is |
6 - 7 | Hoog | Draag een hoed en een zonnebril. Gebruik zonnecrème en bedek u. Minder uren in de zon tussen 10:00 - 16:00 uur. |
8 - 10 | Zeer hoog | Draag een hoed en een zonnebril. Gebruik zonnecrème en bedek u. Zo min mogelijk in de zon tussen 10:00 - 16:00 uur. |
11+ | Extreme | Draag een hoed en een zonnebril. Elke 2 uur, zonnecrème (SPF 15+) royaal insmeren. Uit de zon tussen 10:00 - 16:00 uur. |
Informatie op basis van de standaards van de Amerikaanse EPA . |
* Zonbeschermingsfactor (Sun Protection Factor)
Kinderen hebben zelfs meer bescherming nodig dan volwassenen
Het risico op schade aan het oog en de huid door UV straling van de zon is cumulatief. Dat betekent dat het gevaar groter wordt naarmate we meer tijd in de zon doorbrengen tijdens ons leven. Daarom is het van groot belang dat kinderen hun ogen tegen de zon beschermen. In het algemeen besteden kinderen meer tijd buitenshuis dan volwassenen.
Volgens deskundigen staan we voor ons 18de levensjaar voor bijna 80 procent bloot aan alle UV stralen tijdens onze levens. Dit gebaseert op het feit dat kinderen meer tijd buiten doorbrengen dan de gemiddelde volwassene.
Om die reden is het raadzaam om de ogen van uw kinderen te beschermen door een goede kwaliteitszonnebril te dragen. Enstimuleer uw kind om op zonnige dagen een pet of zonnehoed te dragen om de blootstelling aan UV-belichting te verminderen. Er zijn genoeg kwaliteitszonnebrillen voor kinderen beschikbaar op onze websie. Kies een montuur uit en voeg een kleur toe aan de glazen.
![]() |
Uw kinderen beschermen met alleen een zonnescherm is niet voldoende, hun ogen horen ook altijd beschermd te worden. |
Zonnebrillen die uw ogen beschermen tegen UV en HEV stralen
Draag altijd een goede kwaliteitszonnebril als u buiten bent, aangzien dit de beste manier is om uw ogen te beschermen tegen de schadelijke UV en HEV stralen.
Zoek naar een zonnebril die 100 procent UV stralen blokkeert en die ook de meeste HEV stralen absorbeert. Uw opticien kan u helpen om de beste zonnebrilglazen uit te zoeken.
Om de gevoelige huid rondom uw ogen zo goed mogelijk te beschermen, probeer op z'n minst een zonnebril met grote glazen of een nauwsluitend wrap-around model.
De hoeveelheid UV-bescherming waarvan een zonnebril is voorzien heeft niets te maken met de kleur van de glazen. Een licht amberkleurig glas kan dezelfde UV-bescherming leveren als een donkergrijs glas. Alle glazen bij Visio-Rx zijn voorzien van 100 procent UV-bescherming.
Maar voor HEV bescherming, doet de kleur er wel toe. De meeste zonnebrilglazen die een belangrijk hoeveelheid blauw licht blokkeren zullen brons, koper of roodbruin zijn.
Behalve een zonnebril kan het dragen van een pet of hoed met brede rand op zonnige dagen de blootstelling van uw ogen aan UV en HEV stralen tot wel 50 procent verminderen.
Meer tips over zonnebrillen en UV-belichting
Tips om te onthouden:
- Alle zonnebrillen verkocht door Visio-Rx bieden volledige bescherming tegen UV stralen.
- Vergeet niet om ook in de schaduw een zonnebril te dragen. Ook al vermindert schaduw de UV en HEV straling, uw ogen zullen nog steeds blootgesteld zijn aan UV-stralen die zijn weergekaatst van gebouwen, wegen en andere oppervlakten.
- Vooral in de winter zijn zonnebrillen belangrijk omdat verse sneeuw 80 procent van UV-stralen kan weerkaatsen, en daardoor uw totale blootstelling aan UV straling enorm vergroten. Als u gaat skiën of snowboarden, is het uitzoeken van de juiste skibril essentieel voor goede UV-bescherming op de hellingen.
- Als u een donkere huid en ogen heeft, moet u nog steeds een zonnebril dragen. Alhoewel uw donkere huid u een lager risico geeft op huidkanker verkregen door UV-straling, is uw risico op oogschade door UV en HEV straling hetzelfde als dat van iemand met een lichte huid.
Natuurlijk moet u gewoon naar buiten gaan en genieten van de zonnige dagen, zolang als u maar voorzien bent van de juiste oog- en huidbescherming. Wij zijn er om uw oogbescherming mogelijk te maken, zonder een aanslag op uw portemonnee te doen.
Aanbevolen voor u