De Geschiedenis van Fotochromische Glazen
![]() |
Fotochromische brillenglazen zijn helder binnenshuis en veranderen buitenshuis in zonnebrilglazen. |
Fotochromische brillenglazen ofwel meekleurende glazen zijn gemaakt van kunststof zoals we die nu kennen hebben een hele geschiedenis achter de rug. Een verhaal dat ongeveer begint tegen de tijd dat CR-39® kunststof brillenglazen populair werden en in de jaren 60 de markt overnamen.
De jaren 70 & 80: een sprong in het duister
Alhoewel CR-39® kunststof brillenglazen al een behoorlijk aantal jaren op de markt waren, werden fotochromische glazen alleen aangeboden, gemaakt van glas. Glasfabrikanten hadden het er druk mee om de best mogelijke manier te vinden om aan de wensen van hun klanten tegemoet te komen voor een lichtgewicht en meekleurend glas.
In het begin van de jaren 70 begonnen bedrijven te onderzoeken hoe ze CR-39® brillenglazen konden omzetten in in fotochromische brillenglazen met behulp van het proces dat werd gebruikt voor meekleurende brillenglazen. De studies werden geheim gehouden, vooral omdat er geen nieuwe technologieën aan te pas kwamen en de experimenten geen succes hadden.
Enkele jaren later, in 1981, bracht een bedrijf met de naam American Optical een fotochromisch glas uit genoemd Photolite. Het glas, afgezien van zijn korte bestaan en lelijke blauwe kleur, zorgde ervoor dat fabrikanten in de optische industrie weer enthousiast werden om fotochromische brillenglazen te maken van kunststof. Echter deze keer besteedden onderzoekers meer tijd aan het maken vab nieuwe fotochromische brillenglazen die goed zouden mengen en op de juiste manier activeerden met CR-39® monomeer.
Gedurende begin en midden jaren 80 brachten verschillende bedrijven meekleurende brillenglazen uit voor het publiek, die als product niet goed werden ontvangen. Klanten klaagden over de korte levensduur, de langzame overgang van licht naar donker, hoe donker het glas werd (wat eigenlijk helemaal niet donker was) en de vreemde gele kleur die de glazen hadden wanneer ze binnen werden gedragen.
De jaren 90: het begin van Transitions®
![]() |
Transitions Optical, Inc. creëerde vertrouwen bij hun klanten door een tevredenheidsgarantie aan te bieden. |
Uiteindelijk, tegen 1990, bracht Transitions Optical Inc. een nieuw fotochromisch glas uit. Deze brillenglazen hadden een buitengewoon belangrijke kwaliteit die de klanten overtuigden om ze te kopen: een tevredenheidsgarantie. Verrassend genoeg, alhoewel de glazen verre van de ideale kunststoffen fotochromische glazen waren, werd minder dan één procent van de verkochte glazen terug gestuurd tijdens de eerste jaren van de distributie.
Op dat moment werden Transitions® brillenglazen gemaakt van lichtgewicht kunststof monomeer op basis van de CR-39® hars. Dit werd gemengd met een fotochromisch materiaal, dat werd geactiveerd door ultraviolette stralen in zonlicht, waardoor het transparante glas overging naar een donkerder zonnenbrilglas. De eerste generatie Transitions® glazen werden langzaam donker en waren niet erg intens van kleur. Maar door de jaren heen zijn er steeds verbeteringen tot stand gekomen.
In 1996 introduceerdeTransitions Optical Inc. hun derde generatie brillenglazen, welke een doorbraak was omdat het een meer waarachtige grijze kleur bereikte dan voorheen.
![]() |
XTRActive™ brillenglazen zijn gemaakt voor mensen die veel buiten zijn. |
Hedendaagse meekleurende glazen
Sinds hun eerste introductie zijn fotochromische glazen voortdurend verbeterd. Visio-Rx verkoopt Adnuo® fotochromische brillenglazen. Deze brillenglazen zijn gemaakt volgens de methode van het mengen van glas monomeer en fotochromisch materiaal en zijn een uitstekende fotochromische starter. Reactietijden en de donkerte van het glas zijn behoorlijk verbeterd sinds de opkomst van meekleurende glazen begin jaren 90.
Transitions® brillenglazen zijn beschikbaar in Transitions® VI en XTRActive™ uitgaven en zijn enigzins anders gemaakt dan de traditionele fotochromische brilenglazen. De Transitions® brillenglazen hebben nu een dunne meekleurende laag op de voorzijde van het glas dat wordt geactiveerd door UV stralen. Omdat er slechts een klein deel van het glas dat van kleur moet veranderen hebben de Transitions® VI en XTRActive™ een kortere tijd nodig om van kleur te veranderen. De traditionele fotochromische glazen hebben meer tijd nodig om te meekleuren, omdat het hele glas donker moet worden.
XTRActive™ brillenglazen van Transitions® zijn bedoeld voor mensen die veel tijd buiten doorbrengen en het niet erg vinden om binnenshuis een lichte tint te hebben. Omdat deze glazen binnenshuis niet helemaal helder zijn, zijn ze in staat om tot zeer donker over te gaan als men buiten is.
Welke glazen u ook wilt voor uw bril, Visio-Rx biedt ze allemaal aan. Alle meekleurende brillenglazen bieden 100% UV-bescherming, wat belangrijk is voor het onderhoud van de gezondheid van uw ogen. Van fotochromische brillenglazen gemaakt door Adnuo® tot de XTRActive™ brillenglazen gemaakt voor buitenliefhebbers, voor allen kunt u bij ons terecht.
Aanbevolen voor u